فیلتر ذرات هوا دستگاهی متشکل از مواد فیبری یا متخلخل جهت زدودن ذرات جامد مانند گرد و خاک، کپک و باکتری از هوا است. فیلترهای دارای مواد جاذب یا کاتالیست مانند ذغال (کربن) می­توانند بو و دیگر آلودگی­ های­ گازی مانند مواد ارگانیک فرار یا اوزون را نیز جذب کنند. فیلترهای هوا معمولا در مکان­هایی که کیفیت هوا مهم است مانند ساختمان­ها و موتورها کاربرد دارند.

 

فیلتر هوا

بیشتر بخوانید: استاندارد EN1822 برای فیلترهای هپا / اولپا

 

بعضی از ساختمان­ها و همینطور هواپیماها و دیگر محیط­ های ساخته دست بشر (به عنوان مثال ماهواره­ها و شاتل­های فضایی) از فیلترهایی با المان فومی، کاغذ تا خورده یا فایبرگلاس خمیده استفاده می­کنند. در روش دیگر، اتمیزه­گرهای هوا، از فیبر یا دیگر المان­های باردار شده توسط بار الکتریکی استاتیک استفاده می­کند تا بتوانند ذرات موجود در هوا را به خود جذب کنند. برای هوای ورودی به موتورهای احتراق داخلی و کمپرسورهای هوا بیشتر از فیلترهای فومی، کاغذی یا کتان استفاده می­کنند. فیلترهای حمام روغن از نظرها جدیدا کمتر مورد استفاده قرار می گیرند. فن­آوری هوای ورودی به توربین­های گازی در سالیان اخیر به دلیل پیشرفت­ها در زمینه آیرودینامیک و مکانیک سیالات، در قسمت هوای ورودی به بخش کمپرسور توبین گازی بسیار پیشرفت داشته است.

 

فیلتر هپا چیست؟

فیلترهای ذرات با ضریب تاثیر بالا (HEPA) که قبلا به جاذب نیز معروف بودند اما اخیرا آن­ها را دام انداز اطلاق میکنند، یک نوع فیلتر هوا به حساب می­آید. فیلترهایی با کیفیت HEPA کاربردهای زیادی دارند که شامل استفاده در اتاق تمیز بیمارستان­ها و داروسازی­ها، اتاق اتومبیل­ها، صنعت هوایی و خانه­ها می­شود. این فیلترها بایستی که استانداردهای خاصی مانند آن چه که در وزارت انرژی ایالات متحده (DOE) آمده را پاس نمایند.

استانداردهای مختلف بیانگر کیفیت یک فیلتر هپا است. دو فقره از مهمترین استانداردها نیازمند اینست که این فیلتر بایستی  99.95 درصد ذرات (استاندارد اروپایی) یا 99.97 درصد ذرات (استاندارد آمریکا) با اندازه بالاتر یا مساوی با 0.3 میکرون را جذب نمایند.

فیلترهای هپا در دهه 50 تجاری­سازی شد و این عنوان یک علامت تجاری ثبت شده برای این فیلترهای رادمان بالا شد. فیلترهای هپا در مواردی که کنترل سطح آلودگی مهم است مانند تولید هارددیسک، وسایل درمانی، نیمه هادی­ها، صنایع هسته­ای، غذایی و محصولات دارویی و همچنین بیمارستانی و ساحتمانی و صنایع خودرو کاربرد دارند.

 فیلترهای هپا برای به دام انداختن ذرات بسیار ریز طراحی شده­اند اما آن­ها قادر به فیلتر مولکول­های گاز و بو نیستند.  فیلتراسیون مواد آلی فرار، بخارهای شیمیایی و دود سیگار نیازمند استفاده از کربن فعال (ذغال) و یا انواع دیگری از فیلتراسیون به جای فیلتر هپا یا در کنار آن می­باشد. ادعا میشود که فیلترهای کربنی پارچه­ای به مراتب از فیلترهای کربنی دانه­ای برای جذب آلودگی­های گازی موثرتر هستند و به فیلترهای هگا (HEGA) معروفند که در ابتدا توسط ارتش بریتانیا برای مقابله با سلاح­های شیمیایی ابداع شدند.

 

فیلتر هوا خودرو

بیشتر بخوانید: جدول تفاوت عملکرد فیلترهای هوا

 

مکانیسم فیلترهای هپا

چهار اصل اولیه جداسازی: انتشار (Diffusion)، مداخله (Interception)، به دام اندازی با استفاده از اینرسی (Inertial Impaction) و جذب الکترواستاتیکی

منحنی کلاسیک راندمان جمع­ آوری به نسبت مکانیسم­های مختلف آن

فیلترهای هپا از شبکه­ای تصادفی از فیبر تشکیل یافته. این فیبرها معمولا از فایبرگلاس با قطری بین 0.5 تا 2 میکرون تشکیل شده­اند. عوامل کلیدی تاثیرگذار بر راندمان فیلتر عبارتند از قطر فیبرها، ضخامت فیلتر و سرعت عبوری. فضای خالی بین فیبر در یک فیلتر هپا معمولا بسیار بیشتر از 0.3 میکرون است. فرض معمول که فیلتر هپا به مانند یک الک کار کند و هر آنچه را که کوچکتر از بزرگترین سوراخ آن بشد را از خود عبور دهد، اشتباه و غیر عملی است. برخلاف فیلترهای غشایی با سایزبندی یکسان که در آن­ها ذرات با اندازه بزرگتر از بزرگترین فاصله بین فیبرها نمی­تواند به هیچ وجه از آن­ها عبور کند، فیلترهای هپا به گونه­ای طراحی شده­اند که بتوانند کوچکترین آلودگی­ها و ذرات را به خود جذب نمایند که این امر به وسیله ترکیبی از سه مکانیسم زیر اتفاق می­افتد:

  • انتشار: یک مکانیسم توسعه یافته که نتیجه برخورد مولکول­های گازی با کوچکترین ذرات به خصوص زیر 0.1 میکرون است و باعث تاخیر و جلوگیری از حرکت آن­ها در طی فیلتر میگردد. این حرکت مانند حرکتی براونی (حرکت جوهری) است و احتمال مداخله و به دام افتادن ذرات را بالا می­برد. هر چه سرعت هوا کمتر باشد تاثیر این عامل بیشتر می­گردد.
  • مداخله: ذرات در یک خط جریان هوا به یک فیبر با قطر یکسان برخورد کرده و به آن می­چسبند.
  • به دام اندازی: ذرات بزرگ­تر طبق منحنی زیر قادر به جلوگیری از برخورد با فیبر نیستند و مجبورند که در یکی از آن­ها ساکن بشوند. این اثر با کاهش جدایی بین فیبرها و همچنین سرعت­های بالاتر هوا تشدید می­گردد.

برای ذرات با ابعاد زیر 0.1 میکرون این انتشار است که پدیده غالب به شمار می­آید در حالیکه مداخله و به دام اندازی در اندازه ذرات بالای 0.4 میکرون بیشتر کارایی دارند. در این فاصله، برای بیشتر ذرات آلودگی که اندازه­ای تقریبی برابر با 21/0 میکرون دارند، هر دو پدیده انتشار و مداخله کارایی خود را از دست می­دهند. از آن­جا که این نقطه ضعیف ترین نقطه در کارایی یک فیلتر هپا است، از قابلیت نگهداری ذرات نزدیک به این اندازه (0.3 میکرون) برای سنجش خصوصیات یک فیلتر هپا استفاده می­شود. اگر چه ممکن است که برای ذراتی کوچکتر از سایز استاندارد ذرات نیز عملکردی بالاتر از این مشاهده ننماییم. به این علت که این ذرات می­توانند به عنوان هسته­های تجمعی برای اکثر ذرات گیر افتاده نزدیک به سایز استاندارد ذرات عمل کنند.

 

یک فیلتر هوا

 

انواع فیلترها

1- فیلترهای اتاق خودرو

فیلترهای کابین معمولا از فیلترهای کاغذ تا خورده تشکیل شده­اند که معمولا بیرون از ورودی هوا برای سرنشینان نصب می­شوند. بعضی از این فیلترها مشابه فیلتر ورودی موتور مستطیل شکل هستند. در مدل­های دیگر بسته به شکل ورودی دریچه هوای کابین ممکن است آن­ها نیز اشکال متفاوتی داشته باشند. شاید به دلیل نسبتا تازه بودن این تجهیز در صنعت ماشین­سازی معمولا به آن توجه کافی نمی­شود. فیلترهای کثیف یا مسدود شده می­توانند به شدت بر روی جریان هوای داخل ماشین تاثیر بگذارند و یا حتی باعث نشت مواد حساسیت­زا به داخل کابین شوند و بدین سبب به شدت بر روی کارایی سیستم تهویه خودرو تاثیر منفی بگذارند.  ممکن است سازندگان با استفاده نکردن از سیستم ارزش گزارش کمینه کارایی (MERV) بر روی راندمان پایین این نوع فیلترها سرپوش بگذارند، و برخی از افراد به اشتباه فکر کنند که این فیلترها از نوع هپا هستند.

کاتالیست اکسیداسیون دما پایین برای تبدیل مونواکسیدکربن به ترکیبات کمتر خطرناک دی اکسید کربن در دمای اتاق استفاده می­شوند. همچنین دیگر کاربرد آن­ها حذف فرمالدئید از هوا است. فیلترهای هوا در موتور از ورود ذرات خورنده به سیلندرهای موتور جلوگیری می­کنند تا این ذرات باعث استهلاک مکانیکی و آلودگی روغن نشوند.

بسیاری از خودروهای انژکتوری از یک فیلتر کاغذی به شکل تخت استفاده می­کنند. این فیلتر معمولا در یک محفظه پلاستیکی قرار گرفته که به منیفولد هوا با استفاده کانال­هایی متصل می­شود. ماشین­های قدیمی­تر که سیستم کاربراتوری داشتند معمولا از فیلترهای استوانه­ای استفاده می­کردند که قطری بین 100 تا 400 میلیمتر (4 تا 16 اینچ) داشتند. این فیلترها معمولا بالا و در کنار کاربراتور در یک محفظه پلاستیکی یا فلزی بسته می­شدند و باعث تهیه هوای گرم یا سرد ورودی به موتور می­شدند که معمولا با یک درب فلزی یا پلاستیکی بسته می­شدند. به کل این واحد (فیلتر و محفظه­ اش) سیستم پالایش هوا گفته می­شود.

 

فیلتر هوا کابین

 

2- فیلترهای کاغذی

فیلترهای کاغذی تقریبا تنها انتخاب برای موتورهای خودرو می­باشند زیرا آن­ها در کنار کارآمدی، سرویس آسان و مقرون به صرفه دارند. واژه کاغذ ممکن است که گمراه کننده باشد زیرا مواد داخل فیلتر کاملا با کاغذی که جهت نوشتن یا بسته­ بندی از آن استفاده می­شود متفاوت است. به خاطر تبلیغات بازار لوازم یدکی، مابین تیونینگ کارها اعتقادی وجود دارد که می گوید فیلترهای کاغذی جلوی جریان هوا را گرفته و باعث کاهش کارکرد موتور می­گردند. در واقع مادامی که سایز انتخاب شده برای فیلتر کاغذی متناسب با میزان هوای مورد نیاز برای کارکرد صحیح موتور باشد، این فیلترها فقط مقادیر کمی مقاومت از خود نشان می­دهند مگر اینکه به شدت توسط کثیف شده باشند. موتور ماشین آلات راه سازی نیز از این نوع فیلتر استفاده می­کنند. بدین دلیل که کاغذ به شکل زیکزاک تا شده و سطح کلی فیلتراسیون بسیار بزرگ می­شود (در حدود 50 برابر سطح ورودی هوا).

 

فیلتر هوا موتور

 

3- فیلترهای پلی اورتان

فیلترهای پلی اورتان روغنی را در بازار پس از فروش جهت تعویض با فیلترهای معمولی مشاهده می­کنیم. در گذشته از فوم برای فیلتراسیون هوای موتورهای کوچک نظیر چمن­زن­ها استفاده می­شد اما فیلترهای کاغذی امروزه جای آن­ها را در صنعت خودرو گرفته­اند. فیلترهای فومی هنوز در کمپرسورهای تا 5 اسب بخار استفاده می­شوند. بسته به نوع و ضخامت فوم استفاده شده، یک فیلتر فومی روغنی می­تواند علیرغم مقاوت بسیار پایین در برابر جریان هوا دارای ظرفیت بسیار زیادی برای جذب آلودگی­ها باشد. این خاصیت باعث شده که استفاده از این نوع فیلترها در رالی­های خارج از جاده و دیگر مسابقات این چنینی که مقادیر بسیار زیادی گرد و خاک وجود دارد، با اقبال موجه شود. به دلیل نحوه به دام افتادن گرد و خاک در فیلترهای فومی، این فیلترها می­توانند مقادیر زیادی را بدون اینکه افت فشار محسوسی رخ دهد در خود نگهدارند.

 

4- فیلترهای کتان

تنزیب ­های روغنی پنبه­ای (کتان) در بازار پس از فروش فیلترها به عنوان فیلترهای راندمان بالا در حال زیاد شدن هستند. در گذشته، تنزیب­های پنبه­ای استفاده محدودی به عنوان فیلترهای اولیه در صنعت خودروسازی داشتند. اما پس از معرفی سیستم آبارس (Abarth)، زیر مجموعه شرکت فیات، این فیلترها تحت عنوان فیلترهای OE به بازار عرضه شد.

 

فیلتر هوا کابین خودرو

 

5- فیلترهای استیل ضدزنگ

مش استیل ضدزنگ نیز محیطی برای عبور هوای بیشتر است. این مش­ها با اندازه­های مختلفی تولید می­شوند و منجر به تنوع در کیفیت فیلتراسیون می­گردند. برای یک موتور بشدت دستکاری شده که فضای کمی برای یک فیلتر قیفی شکل دارد، افراد مشتاق به استفاده از فیلترهای ساده استیل بر روی توربوها هستند تا از ورود ذرات به داخل موتور از طریق توربو جلوگیری کنند.

 

6- فیلترهای انتقال مواد جامد

فیلترهای انتقال مواد جامد شامل جابجایی ذرات که به شکل پودری هستند، می­باشد (جابجایی مکانیکی، پنوماتیک). بسیاری از صنایع مانند صنایع معدنی، شیمیایی و غذایی از جابجایی مواد جامد استفاده می­کنند که این امر مستلزم انجام عملیاتی بر روی هوای خروجی سیستم انتقال به دلایل محیط زیستی یا اقتصادی می­باشد. در نتیجه، از فیلترهای هوا در بسیاری از مراحل مخصوصا در ابتدای خطوط انتقال پنوماتیکی جایی که مقدار هوا و بار وارده بر ذرات ریز بسیار مهم است، استفاده می­شود. از فیلترها می­توان در جاهای دیگر که احتمال ورود آلودگی به سیستم خصوصا صنایع غذایی و دارویی وجود دارد نیز استفاده کرد. پدیده­های اصلی در به دام انداختن ذرات در این فیلترها اکثرا اینرسی و انتشار هستند.

 

فیلتر هوا برش خورده

 

تمیز کننده حمام روغن

تمیزکنندهای حمام روغن از یک حوضچه حاوی روغن و یک المنت از جنس فیبر، مش، فوم یا دیگر مواد جداساز است تشکیل شده است. هنگامی که این تمیزکننده نصب می­شود، المنت در فاصله­ای نزدیک به بالای استخر روغن قرار میگیرد. لبه المنت از لبه حوضچه بیرون زده است. این چینش باعث تشکیل یک ساختار لابرینسی می­گردد که هوا را مجبور می­کند در مسیری U شکل حرکت کند، بالا به سمت فاصله بین لبه المنت و حوضچه و پایین به سمت فاصله بین دیواره بیرونی المنت و دیواره داخلی حوضچه، و بالا در محیط فیلتر المنت. این مسیر U شکل باعث افزایش سرعت هوا بر روی استخر روغن می­گردد. ذرات سنگین­تر و بزرگ­تر گرد و خاک به دلیل اینرسی بالای خود نمی­توانند این مسیر را طی کنند و لاجرم به درون روغن سقوط کرده و در ته حوضچه ته­نشین می­شوند. ذرات کوچکتر و سبک­تر نیز در درون محیط فیلتر المنت که توسط روغن مرطوب شده به دام می­افتند.

از این حمام روغن در بسیاری از صنایع خودروسازی و موتورهای کوچک استفاده می­شد تا اینکه در اوایل دهه 60 استفاده گسترده از فیلترهای کاغذی شروع شد. هنوز هم از این فیلترهای حمام روغن در مصارف خارج از جاده به دلیل توانایی بالای آن­ها در به دام انداختن ذرات گرد و خاک بدون کاهش در کیفیت فیلتراسیون و بدون نیاز به اشغال فضای زیاد استفاده می­شود. اما روغن تمیزکاری و سرویس این نوع فیلترها بسیار دشوار و سخت است و همچنین به دلیل محدودیت در نرخ­های بالای هوای ورودی باید به اندازه کافی بزرگ باشند زیرا به دلیل کشیده شدن ذرات روغن با هوا باعث ایجاد احتراق ناقص در موتورهای بنزینی می­گردند.

در اوایل قرن بیستم ( سال­های 1900 تا 1930) در بعضی موارد از حمام آب برای تمیزکاری هوای ورودی استفاده می­شد. اصول کاری آن­ها تقریبا مشابه حمام روغن بود. در دهه 40 به دلیل خواص بهتر روغن طراحی­ها به سمت استفاده از حمام روغن کشیده شد.

 

فیلتر هوا کثیف

 

کلاس فیلترها

تحت قوانین اروپایی به شماره EN 779 کلاس­های مختلف فیلتر به شرح ذیل می­باشد:

مورد استفاده

کلاس

کارایی

آزمون کارایی

سایز ذرات با 100% عدم نفوذ

استاندارد آزمون

فیلترهای درشت (استفاده شده به عنوان فیلترهای اولیه)

G1

65%

مقدار میانگین

>5 μm

BS EN779

G2

80-65%

مقدار میانگین

>5 μm

BS EN779

G3

90-80%

مقدار میانگین

>5 μm

BS EN779

G4

90%

مقدار میانگین

>5 μm

BS EN779

فیلترهای ریز ( استفاده شده به عنوان فیلترهای ثانویه)

M5

60-40%

مقدار میانگین

>5 μm

BS EN779

M6

80-60%

مقدار میانگین

>2 μm

BS EN779

F7

90-80%

مقدار میانگین

>2 μm

BS EN779

F8

95-90%

مقدار میانگین

>1 μm

BS EN779

F9

95%

مقدار میانگین

>1 μm

BS EN779

فیلترهای مشابه هپا

E10

85%

مقدار کمینه

>1 μm

BS EN779

E11

95%

مقدار کمینه

>0.5 μm

BS EN1822

E12

99.5%

مقدار کمینه

>0.5 μm

BS EN1822

هپا

H13

99.95%

مقدار کمینه

>0.3 μm

BS EN1822

H14

99.995%

مقدار کمینه

>0.3 μm

BS EN1822

اولپا

U15

99.9995%

مقدار کمینه

>0.3 μm

BS EN1822

U16

99.99995%

مقدار کمینه

>0.3 μm

BS EN1822

U17

99.999995%

مقدار کمینه

>0.3 μm

BS EN1822

استاندارد EN 779 که جدول فوق بر اساس آن تهیه شده از سال 2012 تا اواسط سال 2018 معتبر بود و بعد از آن توسط ISO 16890 جایگزین شد.

 

فیلتر هپا و پیش فیلتر

در کنار فیلتر هپا می­توان از یک پیش فیلتر (معمولا همراه با کربن فعال) برای بالا بردن طول عمر استفاده از فیلتر گران هپا بهره برد. در چنین چیدمانی، اولین مرحله در فرایند فیلتراسیون استفاده از یک پیش فیلتر برای زدودن کلیه ذرات بزرگتر غبار، مو، ذرات بالای 10 میکرون و گرده گیاهان از هوا می­باشد. دومین مرحله استفاده از یک فیلتر هپا با راندمان بالاست تا بتوان ذرات رد شده از مرحله پیش فیلتر را نیز به دام انداخت.

 

فیتر هوای یک خودرو

 

مشخصات فیلترهای هپا

فیلترهای هپا، طبق قوانین مطرح ده در وزارت انرژی ایالات متحده (DOE) و استانداردهای اکثر صنایع آمریکا حداقل 99.97 درصد از ذرات معلق 0.3 میکرون را جذب خود می­نماید. حداقل مقاومت در مقابل جریان هوا یا همان افت فشار معمولا در حدود 300 پاسکال (0.044 psi) در جریان حجمی نامی آن فیلتر می­باشد.

مشخصات استفاده شده در استاندارد اروپایی، EN 1822-1:2009، بر اساس قابلیت جلوگیری از عبور بیشترین ذرات قابل عبور از خود، فیلترهای هپا را به چندین کلاس مختلف تقسیم می­نماید.

امروزه، از دسته­بندی فیلترهای هپا برای هر گونه فیلتر با راندمان بالا که حداقل استانداردهای راندمان کارایی موسسه ملی ایمنی شغلی و بهداشت را برای فیلترهای تنفسی پاس نماید، استفاده می­شود. وزارت انرژی ایالات متحده (DOE) نیز برای کاربردهای مختص به خود از استانداردها و ملزومات خود استفاده می­کند.

بازدارندگی در محل نصب

بازدارندگی کلی

کلاس فیلتر

-

>85%

E10

-

>95%

E11

-

>99.5%

E12

>99.75%

>99.95%

H13

>99.975%

>99.995%

H14

>99.9975%

>99.9995%

U15

>99.99975%

>99.99995%

U16

>99.9999

>99.999995%

U17

 

نکات ایمنی مرتبط با فیلترهای هپا

روش کار فیلترهای هپا بر خلاف فیلترهای یونی و اوزونی که با یون­های منفی و اوزون کار می­کنند، مکانیکی است. بنابراین، احتمال عوارض جانبی ریوی نظیر آسم و آلرژی در فیلترهای هپا بسیار پایین­تر است. به منظور اطمینان از عملکرد صحیح یک فیلتر هپا بایستی که همیشه بررسی گردد و هر 6 ماه در موارد تجاری تعویض شود. در موارد مسکونی، ممکن است که تا سه سال یکبار نیاز به تعویض باشد. عدم تعویض به موقع فیلتر هپا باعث فشار به ماشین آلات و سیستم شده و دیگر فیلتر قادر به جداسازی ذرات نمی­باشد.

 

کاربردهای فیلترهای هپا

1- بیوپزشکی

فیلترهای هپا جهت جلوگیری از انتشار ذرات باکتری و ویروسی و بنابراین عفونی بسیار حیاتی هستند. معمولا، سیستم­های فیلتراسیون هپای استفاده شده در پزشکی به همراه یونیت­های لامپ­های پر قدرت ماورای بنفش یا پنل­های دارای پوشش­های ضد میکروبی جهت کشتن باکتری­ها و ویروس­های فعال به دام افتاده در محیط فیلتر به کار می­روند. بعضی از بهترین فیلتر هپاهای موجود دارای نرخ کارایی 99.995 درصد هستند که این بالاترین استاندارد و سطح موجود برای جلوگیری از انتقال امراض معلق در هوا است.

 

2- جاروبرقی­ ها

بسیاری از جاروبرقی­ها از فیلتر هپا به عنوان بخشی از سیستم فیلتراسیون خود استفاده می­کنند زیرا فیلتر هپا قادر به جداسازی ذرات ریز نظیر گرده، غبار و هاگ که باعث آلرژی و آسم می­شوند، است. برای اینکه یک فیلتر هپا در جاروبرقی بتواند موثر باشد، بایستی جاروبرقی به نحوی طراحی شود که تمام هوای خروجی از آن بدون هیچ گونه نشتی از فیلتر هپا عبور کند. معمولا به این نوع طراحی هپای آب بندی شده یا "هپای واقعی" می­گویند. جاروبرقی­هایی که بر آن­ها عبارت "هپا" نقش بسته ممکن است که دارای فیلتر هپا باشند اما ممکن است که لزوما تمام هوا از آن عبور نکند. به دلیل چگالی اضافی یک فیلتر هپای واقعی، جاروبرقی­های هپا نیاز به موتور قوی­تری دارند تا بتواند انرژی لازم برای تمیزکاری را فراهم سازد.

بعضی از مدل­های جدیدتر ادعا می­کنند که به دلیل استفاده از فیلترهای قابل شستشو از قبلی­ها بهتر هستند. به طور کل فیلترهای هپای قابل شستشوی واقعی بسیار گران هستند. یک فیلتر هپای با کیفیت می­تواند 99.97 درصد ذرات با قطر 0.3 میکرون را به خود جذب کند. جهت مقایسه، قطر موی انسان بین 50 تا 150 میکرون است. بنابراین یک فیلتر هپای واقعی قادر است ذراتی صدها برابر کوچکتر از قطر موی انسان را به دام بندازد. بعضی از تولیدکنندگان بدون توضیحی از عبارت "هپای 4" استفاده می­کنند. این عدد مربوط به عدد گزارشی کمینه کارایی (MERV) آن­ها می­باشد. از این نرخ­ها برای رده­بندی فیلترهای مختلف هوا استفاده می­شود. MERV یک استاندارد برای اندازه­گیری کارایی کلی یک فیلتر است. دامنه MERV از 1 تا 20 است و بسته به قابلیت فیلتر ذرات از 0.3 تا 10 میکرومتر تغییر می­کند. فیلترهای با نرخ­های بالاتر نه تنها ذرات بیشتری را فیلتر می­کنند بلکه قادر به فیلتر ذرات ریزتری نیز هستند.

 

فیلتر هوای جارو برقی

 

3- هواپیماها

خطوط هواپیمایی جدید از فیلتر هپا جهت کاهش پاتوژن­های موجود در هوا در مدار بسته هوای چرخشی استفاده می­کنند. منتقدین نگرانی خود را در مورد موثر بودن تعمیر سیستم های فیلتراسیون هوا ابراز داشته­اند زیرا آن­ها معتقدند که بیشتر هوای موجود در کابین هواپیما در حال چرخش است. تقریبا تمام هوای یک هواپیمای تحت فشار از خارج تهیه شده در طول کابین به گردش در می آید و سپس در انتهای کابین توسط شیرهای خروجی به بیرون از هواپیما رانده می­شود.

 

فیلتر هوای هواپیما

 

4- خودروها

بعضی از خودروها دارای فیلتر کابینی مشابه فیلتر هپا هستند اما کارایی آن­ها در سطح هپا نیست. دلیل این سردرگمی راهنماهای تعویض فیلترهای ماشین است که در آن­ها به اشتباه ازین فیلترها به عنوان فیلتر هپا یاد شده است. کارایی واقعی این فیلترها نامشخص است و اندازه­گیری آن کاری دشوار است زیرا آن­ها توسط سیستم MERV سنجش نشده­اند اما معمولا دارای عدد MERV برابر با 8 هستند.

در سال 2016 خودرو تسلا مدل ایکس ادعا کرد که اولین استفاده کننده از فیلتر هپا در دنیاست. بعد از ساخت خودروی مدل ایکس، تسلا خودروی مدل S خود را نیز به فیلتر هپا به درخواست مشتری مجهز نموده است.

 

فیلتر هوای خودرو

 

تاریخچه فیلترهای هپا

ایده پشت توسعه فیلتر هپا به ماسک­های گاز استفاده شده توسط سربازان در جنگ­ جهانی دوم می­رسد. یک تکه کاغذ پیدا شده در ماسک یک آلمانی دیده شد که توانایی بسیار بالایی در جذب دودهای شیمیایی داشت. شرکت­های نظامی بریتانیایی شروع به ساخت مشابه کردند و دست به تولید انبوه ماسک­ها زدند. آن­ها همچنین به راه حل دیگری برای مقرهای فرماندهی خود نیاز داشتند زیرا آنجا تجهیزات فردی جوابگو نبود. این شرکت­های نظامی ترکیبی از دمنده­های مکانیکی و یونیت­های تصفیه هوا ساختند که در آن­ها کاغذهایی از جنس سلولز و آزبست در یک چیدمان چین خورده به همراه فاصله­ دهنده­ هایی وجود داشت. به آن­ها فیلتر هوای "کامل" می­گفتند که بعدها اساسی برای تحقیق در مورد توسعه فیلترهای هپا شد.

فاز بعدی فیلتر هپا در دهه 40 طراحی شد و در پروژه منهتن و جهت جلوگیری از نشت ذرات آلوده به رادیواکتیو در هوا استفاده شد. صنایع نظامی شمیایی ارتش آمریکا و کمیته ملی تحقیقات دفاعی نیاز به توسعه یک فیلتر مناسب جهت پاکسازی هوا از ذرات رادیواکتیو داشتند. صنایع شیمیایی ارتش از برنده نوبل لورت اروینگ لانگمویر (Laureate Irving Langmuir) درخواست کرد که روش­هایی برای تست فیلتر و توصیه­هایی جهت ساخت موادی برای فیلتراسیون ذرات رادیواکتیو پیدا کند. او فهمید که ذرات به قطر 0.3 میکرون بیشترین نفوذ را دارند و فیلترکردن آن­ها از بقیه ذرات سخت­تر است. آنها در دهه 50 تجاری سازی شدند و عبارت اولیه یک نشان تجاری ثبت شده و بعدها واژه­ای مصطلح جهت فیلترهای با راندمان بالا شد.

در طول ده­ها سال فیلترها جهت سازگاری با تقاضاهای بالا و بالاتر برای کیفیت هوا در صنایع فن­آوری محور مختلف نظیر صنایع فضایی، دارویی، بیمارستانی، سلامت، هسته­ای، نیروگاهی و ساخت مدارهای الکتریکی، توسعه یافته­اند.

 

برای تهیه فیلتر خودرو و یا خرید انواع لوازم یدکی هیوندای، لوازم یدکی کیا و یا دیگر خودروها میتوانید با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید.

تمامی حقوق وب سایت متعلق به گروه پارتستان می باشد.

© 2018 PARTESTAN . ALL RIGHTS RESERVED